CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Friday, November 12, 2010

HOOORRRAAAYYYYYY!!!!!!!!!!

bukti yer. ak x men2. ak dh ckup umur wei. haha. mcam x ckup besar jer gmbar tersebut. ak besarkan.
Daerah mengundi : Parit Buluh
Dun : Parit Yaani
Parlimen : Sri Gading

sy dh bleh mengundi. hihihi. mse 2 mei ari 2 di mana sebelum tarikh tersebut merupakan bzday ak, ak dftar untuk mengundi. wakil SPR dtang kt IPG ak so ak pn dftar aa. brother kaunter 2 ckap semakan ley wat mse bulan September. tp mlam ni bwu ingt nk semak. hihihi. so sape2 yg x g daftar bek dftar. tp pd yg ckup umur aa. pada yg dh dftar tp x semak ag cepat2 aa semak. ak bersemangat ni. bagi yg nk semak ley aa g ke laman web ni.
l
l
l
V

SELAMAT MENGUNDI.

AfTer a Bad Day

arini paper geo. susah kot. soalan2 yg kuar mmg x dijangka langsung. agak kecewa aa gak. bkn x study. study tetap study tp study ckit. haha. pape pn salah sndri nk x nk kne salahkn dri sndri gak. ermm. pape pn pling x sangka ley plak ad soalan suoh wat carta pai. mmg sdap aa. dngan kalkulator n jangka lukis x bwak. pape pn thank to BIELA sbb bg pnjam kalkulator saintifik anda. trime kasih yer. so blik2 kelas jer tros tido sbb frust (padahal mmg hari2 blik kelas tido). kul 2.45 kak huda dtg blik. kejut sbb kiera ajak kuar kul 3. adoi. tgok2 2 msj kt hp. kes x sedar aa ni. hampeh. kul 3 kitorg g jerteh. blik2 kami jdik pemungut kotak terhormat. normal aa kn dh hujung2 sem ni kne kosongkan blik maka sbuk aa dak2 ni cri kotak tuk smpan brg termasuk aa kami. kahkahkah. lpe plak kami keluar berempat. ak, kak huda, kiera n ain.

kotak2 yg ak kutip. mak cik 2 jual 55 sen je 2 kotak ni. mrahkn. glh belakang supermas.

ni plak kiera. Queen of the kotak. sbb kotak die pling bnyak. haha. penat tw ak crop gmbar ni sbb kt belakang 2 ad bnda x sepatutnyer. agk menakutkan aa gak. hahaha (lu pklah sndri)

ni plak pemungut kotak terhormat aka pembesar2 kotak. ain n kak huda. huhu. ain siap pgang kotak drypers 2. (jngan slah paham bkn die pkai tw drypers 2. nsib bek jenama kotak kak huda x kelihatan kalu x mmg kontrobesi aa.)

ni plak keje di waktu mlam. lepas temankan aza g cafe ak g blik kak huda. bkn melepak yer. study pn bkan. jngan salah sangka. kami siapkn cenderamata tuk dijadikan kenag2an tuk senior2 kami yg bkal meninggalkn kami. sedih gler. tp ak x wat keje bnyak mne pn. kak huda yg bnyak wat. smpai sakit pinggang 2. jlan dh terbongkok2. sian die (over plak). nilh proses2 yang kami kne lakukan mlam ni. oopppss. kak huda sowunk jer. ak tgah mkan greng pisang ni. errkkk. haha. sowi kak huda i ni gnas. t jahanam cenderamata kita. kihkihkihkih.

mug putih bersih. ni adalah rupa sebenar ataupn rpe asal mug ni.

ni plak rpe mug yg telah dihias. ad kak Huda wat ad gak Madihah buat.

taraaaaaaaa!!!!!! siap dh. dh siap dibungkus. so, sok akn dijalankn proses pengagihan. kui3.

pelik aa. arini rse cam exam sume dh abis jer. padahal ad one paper ag. paper pj. hrap2 nasib paper pj ni x aa setetuk geo. so kne study hard ni. caiyok2. tarikh blik pn semakin menghampiri. 1,2,3,4. wah x sabo2. sonok sngt2. tp sdey sbb terpaksa berpisah dengan senior2 sem 8 yg selama ni bnyak mewarnai hdup ak kt maktab ni. miss uol so much. uwauwauwauwauwa (smbung study) haha

Thursday, November 11, 2010

RiNdu SaMa KamU

huh skang dh 11 nov 2010. mknenyer ad lbih krang 5 hri ag nk blik kg. miss my family so much. my mom, my dad, my angah n my adik. erm. nk blik sngt2 ni. smpai buku pn diabaikan. nk exam ni. other than that ak rindu kt mereka2 di bawah ni. hihi

my best buddy cik simah rosli (skang ni study kt ipg melewar ambik pemulihan) ni mebe mulut puaka ni. kalu dua2 bergabung mmg org sekeliling rse nk bunuh kami disebabkan kepuakaan yg melampau.

geng2 basuttai n petolar spirit. frenz smpai mati. kt atas gmbar2 pengasas ea. hihi (dr kiri daus,umar,bum (me),syhaida,ipit n azi.)

en amin yg sengal. hihi. ni pemuda penyambung warisan bangsa ni. aktif berghazal.

best frenz versi lelaki. time ak wat post ni ak tgah bergayut ngan die. kalu x msti ak x ingt die hahaha. (kejam x?) lpe plak nme die daus. mamat ni minat gler kt politik. hidup UMNO 2.

tempat ak lepak dngan mebe2 ak n juga skandal2 ak. hihihi

dataran pengaram aka mercu tanda batu pahat ni. replika batu pahat. hihi. (selalu ad expo kt cni)

square one. ni sebelah carrefour. shopping complex terbaru ni kt bp. kt cni tmpat karaoke best gler. privacy terjamin. nk melalak x de sape nk mara. nk wat adengan2 x tn2 pn org x nmpak. oppppssss. (ak x wat ea)

the summit parade tempat feveret ak lepak ngan skandal2 ak. hihi. alasan sbb sng nk dpat bas. kahkahkahkah

BP mall. shopping complex terbesar kt btu pahat. best aa gak. slalu men boling kt cni

miss this. my feveret food. mi rebus. uwauwauwauwa. want this. stu ag ak ske mi goreng mamak dekat ngan basten. ad dua versi ayam n daging. feveret ak msti aa daging. smpai2 jer msti ak tuju kt c2. mak ak msti mara pnyer aa. mak ak kte membazir. mkan jer aa kt umah. tp kesedapannyer wat ak x tertahan. nyum3. x sabo nk blik

ok2. kne abiskn paper cepat2 ni. 2 paper 2 go. x sabo nk blik. menghitung hari ni. 1,2,3,4,5. ckit ag. yeyeye. tugu sy yer. (jumaat ni ak plan nk kemas blik. kn kne kosongkn blik setiap kali cti sem. mood ~malas~ sbb nk blik skang jge ak g kemas (tipuuuuuuuuuuuu))

Wednesday, November 10, 2010

TENSION!!!!!!!!!!!!!!!

TENSION!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, November 7, 2010

PaK Ngah

Pak ngah begitu cepat pak ngah tggalkan kami. belum puas rsenyer kami manatap wajahmu. belum puas rsenyer kami mendengar celotehmu. belum puas rsenyer kami melihat senyumanmu. Pak Ngah hari2mu penuh dengan harapan. harapan untuk chat seperti dlu. kami tw betapa peritnyer penderitaan yang ditanggung selama ni. tp pak ngah lebih menderita. deritanyer kami melihat tp derita lagi pak ngah yang menanggung. Pak Ngah, Fara menyimpan hasrat satu hari nnti ble Fara berjaya, Fara nk bantu semua orang2 yang begitu bnyak menyokong Fara. termsuk Pak Ngah. tp Fara x sempat. Pak ngah pegi dlu tgglkan kami. Fara x sempat nk blas sume jasa Pak ngah. Pak ngah, fara x berpeluang hadir semasa majlis pengebumian Pak Ngah. Fara hanya mampu mengirimkan doa semoga Pak Ngah ditempatkan dalam kalangan orang beriman. Fara terlalu sygkn pak ngah. Pak Ngah, Fara akan ingt setiap kenangan manis kte bersme. Fara akan ingt saat2 bahagia ble kte sekeluarga bersama. tawamu memecah sunyi, lawakmu mengindahkan suasana, marahmu x pernah lama. Pak Ngah begitu sygkan semua. walaupn semua 2 hanya tggl kenangan. tp ianyer merupakan kenangan terindah kte bersme.


wajah pak ngah

Al-Fatihah untuk Pak Ngah. hanya iringan doa yg mampu diberikan. semoga roh Allahyarham ditempatkan bersama orang yang beriman. (meninggal pada 7 November 2010). rse sdey sngt x dpat menatap wajah pak ngah untuk kali terakhir. nilh nsib org di perantauan.

renung2knlah

Memberi kemaafan sngat susah. especially kalu bnda yg jdik kt kte 2 btol2 wat kte mara. btol2 wat kte kecewa. tp stu bnda yg kte sume kne ingt x de manusia yang lekang dr melakukan kesalahan. tp 2 aa berkte2 2 lg snang. org yg berada dlam keadaan 2 jer aa yg tw cmne skitnyer. tp stu jer kte harus ingat sdgkan pencipta kte dan Rasul kte boleh memaafkan kte. nape x kte manusia biasa yg penuh dngan kekhilafan. kte sepatutnyer malu pada Allah dan Rasul kte.

Cuba renungkan kisah seorang sahabat ini…

Aku (sahabat tersebut) bertemunya sekali lagi setelah sekian lama terpisah. Perpisahan yang disebabkan perselisihan. Secara “basi-basi” memang kami telah bermaafan. Tetapi dia (sahabat yang lain) dan aku tahu, mendung di dalam hati kami masih lagi belum reda. Kini, setelah 5 tahun berlalu, suasana sudah berubah. Yang di bawah ke atas, yang di atas meluncur ke bawah.

“Maaf bang…”

Aku tergamam. Aku renung matanya yang agak layu dan keletihan itu.

“Oh, tak apa-apa. Kita jumpa lagi nanti ek,” kataku sambil memberikan kad nama. Dia juga menghulurkan kad namanya dan kami terus berpisah. Sepanjang perjalanan pulang ke rumah, hatiku resah. Jelas, masih sukar untuk aku melupakan kesalahannya. ATAU AKU MASIH BELUM MEMAFKANNYA SEBENARNYA??

Perlahan aku mainkan semula sebuah kaset daripada siri kaset-kaset “pengubat jiwa” koleksi peribadi yang ada di dalam kereta.

“Orang yang tidak memaafkan, akan sentiasa ‘diikat’ oleh orang yang tidak dimaafkannya. Maafkanlah, nescaya kau akan terlepas daripada ‘belenggu ikatan’ orang yang bersalah tersebut. Kau akan bebas daripada terus mengingati kesedihan, kekecewaan dan kemarahan yang dikenakannya ke atas kamu. Itu lagi sakit. Maafkanlah, dan engkau akan sihat,engkau akan bebas!” Ustaz memulakan bicara.

Aku diam. Akur. Rupa-rupanya aku masih dibelenggu rasa sakit itu.

“Mengapa terlalu sukar untuk memaafkan? Ya, engkau ego. Rasa besar diri. APA PUNCA EGO?? Engkau tidak merasakan kebesaran Allah. Orang yang merasakan kebesaran Allah, akan merasa kekerdilan dirinya,”

Sekali lagi suara dalam kaset itu menusuk hatiku. Aku ego? Ya, jawab suara hatiku.

“Allah lagikan Pengampun. Dosa demi dosa hamba-Nya, diampunkan semuanya. Bukan sekadar mengampunkan, malah Allah menyayangi pendosa yang bertaubat daripada dosanya,”

“Kenapakah kau rasa ‘besar’? Kaukah yang berikan dia rezeki? Kaukah yang berikan dia hidayah? Kaukah yang sembuhkan dia daripada sakit demamnya? Insaflah, Allah yang berikan dia semuanya. Jika Allah yang begitu besar jasa kepadanya pun memaafkan, adakah kau layak untuk tidak memaafkan?” Sekali lagi aku terhenyak. Oh, egonya aku.

Aku belokkan kereta ke arah lain. Tidak jadi pulang ke rumah. Sengaja memanjangkan masa untuk mendengar suara kaset dan suara hati sendiri.

“Kau tau tak, aku tak suka orang yang mungkir janji. Kau selalu mungkir janji. Aku tunggu kau lewat. Kau janji nak bayar tapi kau lupa. Kau kata nak buat, kau tangguh. Kau janji macam-macam, tapi habuk pun tak ada. Kau buat macam-macam, berulang-ulang kali… Kali ini aku susah sangat, kau buatkan aku begini. Sampai hati kau.” Bentakku setelah sahabatku itu memungkiri janji sekali lagi.

“Eh, siapa suruh kau percaya? Siapa suruh kau tunggu?? Biasalah, kau takkan tak tahu perangai aku macam mana kan.” Tempelak sahabat yang lain itu.

“Kalau macam ni susahlah aku.”

“Dah tahu susah, jangan kawan dengan aku! Marah si sahabat lain.

Masih terngiang-ngiang dialog di antara kami ketika itu. Walaupun dua hari kemudian dia menelefonku meminta maaf, dan aku memaafkannya, tetapi sejak itu kami ‘putus’ hubungan.

“Cuba bayangkan, kasih sayang Allah. Kalau seorang itu berdosa, kemudian bertaubat, dan buat dosa lagi, bertaubat lagi, namun Allah masih dan terus sudi mengampunkannya setiap kali dia bertaubat. Sebab itu kata Imam Al-Ghazali, seorang hamba yang bertaubat tetapi kembali berdosa, jangan sekali-kali putus asa untuk tidak bertaubat lagi. Mana tahu Izrail mencabut nyawanya ketika dia sedang bertaubat atau sedang dalam perjalanan menuju satu taubat. Alangkah beruntungnya orang itu.” terang ustaz lagi.

Aku terdiam. Alasanku tidak memaafkannya ialah dia buat begitu- memungkiri janji, berulang-ulang kali. Ya, sukarnya memaafkan, tapi Allah?? Sekali lagi, suara hati menusuk jiwa, SIAPA BESAR???

Reputasiku hampir hancur, malah aku hampir kehilangan pekerjaan dibuatnya. Tapi, terlalu besarkah dosanya kepadaku??

“Sekalipun si hamba datang dengan dosa sepenuh langit dan bumi, sebanyak pepasir di pantai, seluas air di lautan, Allah akan mengampunkannya. Sebesar- besar dosa manusia, besar lagi pengampunan Allah. Malah, keampunan-Nya sentiasa mendahului kemurkaan-Nya.”

“Aduh, kecilnya kesalahan manusia dengan manusia berbanding dosa antara manusia dengan yang Maha Esa. APAKAH ALASAN KITA UNTUK TIDAK MEMAAFKANNYA?? “

“Sedangkan Allah sudi memaafkan walau sebesar mana pun dosa kita, insan yang hina ini kepada-Nya, zat yang Maha Mulia.”

“Maafkan dosa sesama kita, insan yang hina ini, agar mudah kira bicara kita di mahkamah keadilan-Nya nanti. Allah Maha Penyayang, suka kepada orang yang penyayang. Allah Maha Pemaaf, dan suka kepada orang yang suka memaafkan. MAAFKANLAH AGAR DIMAAFKAN.” Ustaz menamatkan bicaranya di dalam slot tersebut.

Ingin segera rasanya diri ini memaafkan, agar segera dosa-dosa kita diampunkan Allah. Ya Tuhan, …egonya aku selama ini. Menyimpan sifat “ketuhanan” dalam diri yang begitu hina dan serba kekurangan ini. Ya Allah, semoga Kau mengampunkan dosa-dosa hambaMu ini yang bertimbun-timbun ini. Amin Ya Rabbal Alamin.

Semoga cerita ringkas ini mampu menjadi iktibar bagi diri kita semua. Yang penting adalah amal. ILMU TANPA AMAL UMPAMA POHON YANG TIDAK BERBUAH. Tak guna kita tahu pentingnya memaafkan, tapi kita tidak praktikkannya…Wallahualam. (http://azzariyat.com/blog/2010/06/19/memaafkan-agar-dimaafkan/#more-4565)<----APA.

di kesempatan ni. ana nk memohon kemaafan sekiranyer selama perkenalan kte banyak perbuatan atau perkataan yang tidak senang di hati kwan2 sume. semua kenangan manis kte selama perkenalan kte ni ana hrap dpat diteruskan pada masa akan. jngan biokan sedikit kenangan pahit menutup hati kita untuk menerima sesuatu yang membahagiakan.

tadiiiiiiiiiiiiiii

tadi ak buka aa fb selepas berstudy ngan ain n kak huda. sje. fb ngan ak kn x ley dipisahkan. hihi. ak pn sje bkak kt home. skodeng2 fb org. so ak bkak aa fb seorang hamba Allah aka senior ak. ak x tw aa bnda ni ditujukan tuk sape. tuk ak ke or utk org len. tp disebabkn nickname ak farah farhana yg disebut so ak terasa terkena kt diri ak. x tw aa kalu ad org len gne nme farah farhana gak kt ipg ni. sesedap selamber kte ak ayam israel. AYAM ISRAEL tw. paneh aa. kdg2 ak tertnyer2. apelh yg diorg duk ngumpat ak. aoelah dak2 laki ni pk pasal diri ak ni. nk kte ak rapat duk berbual2 ngan diorg x de pn. ad pn sorunk dua jer. yg len just tegur2 biasa jer. nk kte ak ad wat skandal ngan dak2 maktab ni lg aa x de. check aa phone ak ad 3 org jer kot no senior lelaki 2 pn atas urusan tertentu. bkn ad msj2 bermanja2. ntah aa. tlong aa. kdg2 sdey gak. bkn sekali tp msuk ni dh bpe kali dh ak ni dipermenkan. masalahnyer kt fb. jtuh aa maruah ak. diorg pernah pk x. lenlah kalu korunk wat fb 2 private. x ley aa ak bce. ni umum. pusing2 pn jmpe gak. x pelh pk positif jer. farah farhana nana len kot. bkn ak kot. ak ni jer tersalah pham. mle2 dlu ad gak aa rse nk bek2 ngan dak2 ni tp x baik pn mcm2 cte, mcm2 gelaran bg kalu dh baik x tw aa jdik pe. ntah2 mcm2 tomahan ak dpat. seyes. mara gler. dihina cmni. x pernah ag aa ak rse down gler cmni. smpai ak terpk2 ape yg ak wat kt dak2 ni. yg plik dak yg ckap ni x pernah pn tegur ak. mebe2 die pn x de pn bek ngan ak. tp pe ak wat kt diorg. kecewa sngt2. kecewa campur sdey. tp ak hrap bnda 2 ditujukan tuk farah farhana yg len. bkn ak. seyes sdey.

Thursday, November 4, 2010

seronok ke?

seronok ke asyik kecik hati jer.
seronok ke ckit2 terasa
seronok ke bnda2 kecik pn nk jdikan isu
seronok ke dpat skitkan hti org
seronok ke simpan dendam
seronok ke tipu diri sendri
seronok ke keje x puas hati ngan org
seronok ke cri kesalahan org n rse dri 2 suci
seronok ke wat hidup dalam imaginasi dengan memandang semua org jhat tp die sowunk suci
SERONOK KE WEI?
SERONOK KE HIDUP CAMNI?
bayangkan kalu Tuhan kurniakan umur panjang pada kita. 60 tahun ke? cbe kte dh start rse sume 2 mse umo kte 20 thun. bayangkn kte hdup dengan perasaan 2 selama 40 tahun. rse seronok ke? rse bahagia ke. ble tgok org gelak kita kte org gelakkan kte. seronok ke. sebelum ad perasaan2 cmni ni kdg2 ak terpk x ckup ke kenangan manis yg dh dilakarkn bersama2. hdup bermasyarakat biasa aa. kalu x nk jmpe org yg pelbagai ragam wat pe duduk dalam masyarakat bek duk kt hutan kwan ngan haiwan2 dlam hutan. haiwan2 dlam hutan x de akal so kte aa pling bijak. kte boleh memerintah tanpa sape2 pn bersuara. so x kn kte nk mengharap perkara yg sme. haiwan yg x de akal 2 pn ak rse bnyak ragam. ad omnivor, karnivor and herbivor. ad bnyak ag kategori hidup kt air, udara mcm2 aa. semua memerlukan keperluan yg berbeza2. x kn nk paksa haiwan karnivor mkan rumput kot semata2 nk ikut ckap kte. pk2knlah. dunia penuh pancaroba. x kn t kt skula dh ngajar msih nk kecik hti. t murid2 yg berhingus 2 ckap bnda2 yg mengecik kn hti kte trus x nk g skula sbb kecik hti. haha. bahaya tol penyakit hti ni.
Khas tuk kwan2 yg ak kasihi, ak bahagia sngt knal korunk. bnyak yg ak belajar sepanjang bersama dengan semua. sepanjang ak duduk cni bnyak sebenarnyer ak dh berubah. semua yg ak sebut kt atas 2 semua tntang dri ak dlu. tp skang walaupn pangai 2 msih ad tp ak dpat mengawal. mne2 yg terasa ngan ak, mnx maaf bnyak2. bkn sng nk berubah. biolah org len kte "ad ke ko berubah" tp hanya ak ngan Tuhan yg tw. im a new FARHANA. walaupn x secara keseluruhan. sbb kwan2 ak msih berdiri di cni meneruskan perjuangan tuk mnjadi seorang guru. ak hrap pd mse akan dtg ak dpat perbaiki diri ak ag. ak doakan kte sme2 dpat mncapai cita2 kte. kte semua bakal guru yang baik.
LOVE MY FRIENDS SO MUCH. THANK FOR EVERY MOMENT THAT WE HAVE TOGETHER.

Tuesday, November 2, 2010

stu selesai 3 lg menanti

semalam 1 nov so nk ucap selamat bulan baru tuk semua. hihi. ble msuk blan bru mknenyer tarikh cti semakin hampir. miss my home.tp sebelum plang ad misi yg perlu disettlekn ad amanah yg harus dilunaskan. (bunyi cam berat je) pe ag kalu bkn perkataan keramat yg membuat seluruh kehidupan pelajar dlam keadaan kuca kulana. perkataan yg boleh menyebabkn dak2 mlas seperti ak tbe2 mnjadi ilmiah dan sntiasa memegang buku walaupn dalam tidooo. pe lg kalu bukan EXAM. menghantui hidup ak skang ni. dlu kte nk berubah tp sme jer. ske sngt study last minute. ske sngt time2 exam ni wat drama kt fb. owh. pdan mke. time exam terkial2 nk jwab. haha. pape pn td 2hb nov 2010 telah berlangsung acara keramat dak2 batch ak iaitu final exam yg bertempat di dewan bendahara IPG KSM tercinta ni tepat kul 2.30 td. acara yang berlangsung adalah Murid dan Alam Belajar. mmg best aa soalan die. meragut kewarasan akalku. (pernah ke ak waras) haha. pape pn ak dh usaha. dh bce buku walaupn last minit. nk ucap gak thank 2 ain n kak huda yg teman ak study. siap g library g2. ak doakan semua dpat result yg cemerlang. next paper perkembangan sejarah negara. ready for action. adios

Saturday, October 30, 2010

sweetnyeeeeeeeeeeeeeeer

pagi ni ak bkak aa fb. cm biasa ble bkak wall mcm2 aa nek kt wall 2. tp dlam bnyak2 2 ak tertarik kt satu note ni. tjuknyer klakarlah suami ak ni. cte ni mmg sweet sngt. sngt2 sweet. begitu sweet. sweet gler2. mmg sweet aa. haha. i wish to have husband like that. sempoi n sweet. uwauwauwa. ley kne kncing manis ni. dr td sweet jer. sape2 yg terbce blog ak ni sme2 aa kte share kesweetan cte ni. xcited gler ni. mcm nk kahwin skang jer (mak ak kte :brani wat aa. msak x reti, kt umah sume mak wat ad hati nk kahwin. haha) pape pn enjoylah yer. hihi

cerita bermula :

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…



Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.



Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…



Eiiiii…geramnya aku!!!



Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..



”Lah..awat tak tanya…”



Eiii..geramnya aku!!!



Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..



Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..



“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”



Eiiii..geramnya aku!!!!



Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..



Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..



Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…



Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..



“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”



Eiii…geramnya aku!!!



Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,



“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…



Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…



Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!



Eiii…geramnya aku!!!



Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..



Suratnya berbunyi begini:



Kehadapan isteriku (cewahhh..),



Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…



Ishkk..awak ni..tak berasan ker??



Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…



Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…



Ishkk..awak ni..tak berasan ker??



Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??



Ishkk..awak ni..tak berasan ker??



Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…



“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “



Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)



Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…



P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi



Love,

Suamimu

Thursday, October 28, 2010

BERUK

td telah selesai aa program Bina Insan Guru dengan jayanyer. hoorey. program td agk menarik. walaupn ak ni jnis x ske spesis2 yg mcm bengkel ni tp arini ak dpat input yg sngt bergune terutama sekali untuk mnjadi seorang guru yg bek. ceramah pd hari ni disampaikan oleh En.Sheffudin. beliau ni merupakan lecturer jabatan kajian sosial. krenyer lecturer jabatan ak aa. walaupn dalam kelas die agk skema tp tuk ceramah BIG kali ni beliau berbeza sekali. so arini kami diminta utk menganalisis sebuah cerpen yang bertajuk BERUK. cte ni memberi msj yg amat berguna kepada bakal guru seperti kami ni. hayatilah yer. penat ak taip words by words tw. (sebenrnyer copy words by words hehehe) enjoy yer n ambil iktibar.

Pukul lapan tiga puluh minit masing-masing masuk bertugas. Cikgu Sunan masuk ke dalam darjahnya, darjah lima. Ketua darjah melaung kuat suruh murid-murid bangun. Masing-masing bangun, tapi sama seperti berbaris tadi. Malas. Cikgu Sunan tidak ambil pusing hal itu.

Separuh masa sudah berlalu. Cikgu Sunan membuat soalan kira-kira yang lain. Tiba-tiba seorang murid masuk senyap-senyap dan duduk di bangku paling belakang. Dia terlewat datang. Cikgu Sunan sedar. Dia memerhati murid itu dengan pandangan tajam, sehingga mata murid itu tidak kuasa menentangnya.

Semakin lama Cikgu Sunan memerhati, murid itu mulai gelisah. Dia pura-pura mencari sesuatu di dalam mejanya. Menggaru-garu betis yang basah dengan air embun. “Alias! Mari sini!” Cikgu Sunan memanggil murid yang datang lambat itu dengan bengis.

Murid yang bernama Alias itu bangun lambat-lambat, kemudian melangkah perlahan-lahan ke depan. Dia tahu, sebentar lagi dia pasti akan menerima habuan. Dan kawan-kawan yang lain pun sudah menduga yang Alias akan menerima habuan. Begitu selalunya.

“Berdiri di situ!” perintah Cikgu Sunan sambil jari tunjuknya menunjuk ke tepi meja tulis. Dia kembali menulis soalan-soalan di papan hitam. Alias berdiri di tepi meja dengan hati yang berdetap-detap. Bimbang. Takut. Gentar. Dia tidak dapat menduga apakah hukuman yang akan dijatuhkan oleh Cikgunya nanti akibat dia datang lambat.

Tapi kali ini dia bercadang, dia akan berterus terang saja. Dia akan bercakap benar walaupun tidak diterima oleh Cikgu Sunan.

“Mari dekat sini, Lias!” perintah Cikgu Sunan apabila dia selesai menulis soalan. Punggungnya yang lebar itu dihentak ke kerusi. Murid yang bernama Alias ini mendekat sedikit. Dia cuma memakai seluar dan baju tanpa dua biji butang bawah. Rambutnya tidak disikat. Berkaki ayam. Betisnya bercalar-calar diguris oleh duri lorong denai yang dilaluinya.

Cikgu Sunan memerhati dari atas ke bawah. Jijik sekali. Rupa bentuk dan pakaian muridnya ini sungguh-sungguh tidak berbeza sejak darjah empat dulu lagi. Alias tidak berani memanggung kepala apabila Cikgu Sunan memerhatinya tanpa berkata sepatah pun. Kaki kanannya menenyeh-nenyeh kaki kiri. Gatal. Jarinya memintal-mintal kaki seluarnya yang lusuh itu.

“Kenapa kau datang lambat?” Akhirnya Cikgu Sunan bersuara. Alias tidak menjawab. Dia tahu walau bagaimana benar sekalipun jawapannya, dia akan kena habuan juga. Dia tahu hukuman yang akan dijatuhkan kepadanya bukanlah berdasarkan sebab-sebab sama ada rumahnya jauh atau aral yang lain. Tapi kerana dia datang lambat.

“Hei beruk! Saya tanya kenapa kau datang lambat?” Cikgu Sunan hampir-hampir memekik.

Alias diam. Dia masih tunduk juga. Panggilan “beruk” kepadanya bukanlah sekali itu sahaja dan bukan sekadar cikgu Sunan seorang. Di sekolah dia sudah masyhur dengan panggilan “beruk” sebab dia membela seekor beruk.

“Pandang sini!” sergah Cikgu Sunan sambil mengangkat dagu Alias dengan pembaris panjang. Alias memanggung kepala. “Saya tanya kepada kau datang lambat?”

Dengan suara tergagap-gagap bercampur takut, Alias menjawab, “Beruk… beruk saya putus rantai, cikgu!”.

“Haaa, kalau dah putus apa yang kau buat?”. Cikgu Sunan bertanya keras. Memang dia tidak pernah beri muka kepada murid-muridnya.

“Saya cari, cikgu!”.

“Dah jumpa?”.

Alias angguk. Tersenyum.

“Sebab itu kau datang lambat?”

Angguk juga.

”Kau lebih pentingkan beruk daripada sekolah ya? Sebab tu kau pun macam beruk”. Cikgu Sunan berleter. Muka Alias dipandang dengan jijik.

“Saya sayangkan beruk saya cikgu. Dia kawan baik saya!” kata Alias dengan jujur.

Marah Cikgu Sunan naik meluap. Jawapan Alias itu sungguh menyakitkan hatinya. Dia menggaru-garu. Tubuh kurus Alias dipandangnya, bagai seekor semut.

“Kau nak main-mainkan saya, ya?” Cikgu Sunan menahan marah. Matanya bersinar-sinar.

“Tidak cikgu, saya…”

“Sudahlah!” Tiba-tiba Cikgu Sunan menempik, Serentak dengan itu satu penampar kuat hinggap di telinga kanan Alias. Alias terhuyung-hayang. Tapi tidak mengangis. Telinganya terasa bengang. Pendengarannya berdengung. Mukanya merah.

Dengan langkah yang lesu dia kembali duduk di kerusi. Kawan-kawan diam membisu. Masing-masing menumpukan perhatian kepadanya.

“Cuba kamu tengok beruk tu! Tak malu. Malas! Kamu semua jangan jadi beruk macam dia!” Cikgu Sunan bersyarah kepada murid-muridnya yang lain. Murid-muridnya diam membisu. Sekali-sekala mereka berpaling melihat Alias yang malang itu. Tapi pada Alias macam tidak ada apa-apa yang terjadi. Kalau tadi dia asyik tunduk, kali ini dia memanggung mukanya dan berwajah tenang. Begitu pun di kelopak matanya ada air yang bertakung.

Tiga hari sesudah itu Alias tidak datang ke sekolah. Daripada desas desus murid-murid yang lain, Cikgu Sunan mendapat tahu Alias sudah berhenti. Dengan tiba-tiba, dada Cikgu Sunan diserkup sayu. Sedih dan kasihan. Dia terasa macam ada suatu dosa yang telah dilakukannya terhadap Alias.

Beberapa ketika dia termenung. Dia tahu perbuatannya salah dari segi undang-undang. Tapi hari itu dia sungguh tidak tahan. Alias telah ponteng bukan sekali dua. Apabila ditanya cuma beruknya saja yang menjadi alasan. Mana hati tidak geram. Tapi apabila dia mendapat tahu bahawa Alias berhenti, perasaan hibanya tidak dapat dikawal lagi. Dia berasa tanggungjawabnya pula untuk menarik Alias supaya belajar semula hingga tamat. Dia menyesal.

Tengah hari itu Cikgu Sunan tidak terus pulang ke rumahnya. Selepas bertugas dia meminjam basikal seorang muridnya dan terus pergi ke rumah Alias yang terletak sejauh empat kilometer itu. Dia tidak memberitahu guru besar. Biarlah hal itu dia selesai sendiri.

Untuk sampai ke rumah Alias, Cikgu Sunan terpaksa melalui lorong sempit yang boleh dikatakan denai. Di kiri kanan lorong itu banyak pokok “keman malu” dan senduduk. Berlopak-lopak. Tidak ada orang lalu-lalang.

Kampung tempat tinggal Alias sangat-sangat terpencil. Sekali-sekala terlintas juga di hati Cikgu Sunan, bahawa memang patut Alias tidak datang selalu ke sekolah. Kalau dia sendiri pun jadi Alias dia tentu tidak datang ke sekolah. Sekali lagi perasaan menyesal menumbuk di hatinya kerana perbuatannya itu tidak diselidik lebih dulu. Akhirnya sampai juga Cikgu Sunan. Dia terpaksa menyeberangi sebatang titi melintasi sebuah parit yang selebar tiga meter.

Alias tidak ada. Berkali-kali Cikgu Sunan memanggil, tapi senyap saja. Tiba-tiba seorang tua menjenguk dari lubang tingkap. Orang tua itu menjemput Cikgu Sunan naik. Cikgu Sunan menolak perlawaan itu, tapi berkali-kali pula orang tua itu menjemputnya. Akhirnya Cikgu Sunan mengalah apabila orang tua itu memberitahu yang dirinya lumpuh, tidak dapat turun.

Sekali lagi rasa sebak menyerang dada Cikgu Sunan. Rupa-rupanya kesulitan Alias berbagai-bagai jenis. Terasa mahu dikerat tangannya yang ganas itu.

“Alias ke mana mak cik?” tanya Cikgu Sunan.

“Entah, dia turun dari rumah tadi pukul sepuluh. Katanya dia nak petik buah kelapa di hujung kampung”.

“Dia panjat pokok kelapa?”

“Takkk, dengan beruknya tulah. Itulah pencariannya sejak mak cik lumpuh,” terang ibu Alias dengan hiba. Di atas alang rumah itu terdapat buku-buku Alias. Dindingnya tembus di sana sini. Tidak ada apa yang boleh dinamakan perhiasan. Cuma satu cermin bulat sebesar tempurung jantan.

“Dah lama mak cik lumpuh?” tanyanya.

“Dah hampir setahun,” terang orang tua itu lagi.

Cikgu Sunan yang duduk di muka pintu sahaja itu mengangguk-angguk. Rasa simpati kepada Alias semakin tebal.

“Saya datang ni nak tau. Mengapa Alias tak ke sekolah lagi?”.

“Entahlah. Katanya dia tak sekolah lagi. Telinganya sakit”.

Cikgu Sunan termenung panjang. Wajahnya berkerut. Sedang dia termenung itu tiba-tiba dia melihat Alias pulang, beruknya di atas bahu. Alias membimbit dua biji kelapa.

“Haa, itu pun dia dah balik,” kata Cikgu Sunan dengan tersenyum. Orang tua itu menjengguk dari lubang tingkap. Dia menyambut kepulangan anaknya dengan pandangan mata saja. Lebih daripada itu dia tidak terdaya. “Begitulah kerjanya setiap hari sejak bapaknya meninggal,” kata orang tua itu dengan sedih.

Alias yang sudah hampir sampai ke rumahnya itu terhenti seketika apabila melihat ada orang di muka pintu rumahnya. Dia macam tidak percaya orang itu ialah Cikgu Sunan. Tapi apabila dia sudah pasti benar, segera dia melepaskan buah kelapa yang dipegangnya. Beruknya diletakkan ke tanah dan dia terus meluru mendapatkan Cikgu Sunan. Dia senyum girang. Bersalam tangan.

Beruk yang ditinggalkannya itu melompat-lompat. Berkereh-kereh bunyinya, kerana orang yang berada di muka pintu rumah tuannya itu belum pernah dilihatnya.

“Dia lama cikgu sampai ?” tanya Alias.

“Baru sekejap,” jawab Cikgu Sunan.

Keramahan Alias sungguh mengejut Cikgu Sunan. Beruk yang ditinggalkan oleh Alias di halaman rumahnya itu melompat-melompat dengan suara garang. Alias menempik beberapa kali supaya diam, tapi beruk itu tetap melompat juga. Dia tidak kenal orang itu guru kepada tuannya.

Cikgu Sunan terpandang telinga kanan Alias. Telinga itu merah dan bengkak nampaknya. Dari lubangnya meleleh benda putih.

“Dekat sini Alias,” kata Cikgu Sunan dengan lembut.

Alias mendengar kata-kata itu berlainan sekali dengan perintahnya semasa sekolah. Kata-kata itu macam, kata-kata orang yang menyayanginya. Dia mendekatkan kepalanya kepada Cikgu Sunan.

“Senget sedikit kepala kau”. Cikgu Sunan berkata lagi. Alias menyengetkan kepalanya. Cikgu Sunan memegang kepala Alias dan menekannya sedikit untuk memastikan telinga Alias yang sakit itu. Tapi dengan tiba-tiba beruk yang sedang marah-marah dan melompat-lompat di halaman tadi, melompat naik lalu menggigit tangan Cikgu Sunan. Beruk itu menyangka orang itu akan menyakiti tuannya.

Cikgu Sunan mengadu sakit. Tangannya berdarah. Beruk masih bergelut. Suasana menjadi kelam-kabut. Alias menempik beberapa kali supaya beruk berlalu. Tapi tempiknya tidak diendahkan oleh beruknya. Beruk itu terus menyerang Cikgu Sunan. Demi untuk menyelamatkan Cikgu Sunan, Alias mencapai sebatang lembing yang digunakan untuk menghimpun buah-buah kelapa, lalu dengan sekuat-kuat hatinya dia meradak lembing itu ke perut beruknya. Cuma itulah saja yang boleh menyelamatkan gurunya.

Beruk yang garang itu menjadi lemah. Terlentang di atas lantai. Sebelum menghembus nafasnya yang terakhir, mata hitamnya memandang kepada Alias dengan sayu. Kelopak mata yang berbulu itu tergenang air jernih.

Alias terpaku seketika. Ibunya juga tidak berkata apa-apa. Cikgu Sunan menahan darah di lengannya dengan sapu tangan. Tapi darah yang keluar di lengannya tidaklah sama dengan darah beruk yang telah diradak lembing tadi.

Suasana sepi. Cikgu Sunan memandang Alias, Alias memandang beruknya bagai satu mimpi. Dan ibu tua itu memandang anaknya dengan satu tafsiran yang asing.

Alias tidak dapat menahan perasaannya. Dia menangis tersedu-sedu. Air matanya berderai keluar, jatuh menimpa di atas tubuh beruk kesayangannya. Dia bangun lambat-lambat. Matanya memandang ibunya. Ibu tua itu tetap membisu. Dia tersedu-sedu.

“Terima kasih Alias.” Tiba-tiba dalam kesepian itu Cikgu Sunan berkata. Darah di lengannya masih juga keluar.

“Cikgu sakitkah?” tanya Alias antara sedu-sedannya.

“Tak mengapa, sikit saja. Err, saya balik dulu Lias.” kata Cikgu Sunan, lalu turun dari rumah itu.

“Cikgu…”

“saya minta maaf’,” kata Alias sebaik saja Ckgu Sunan memijak tangga bawah.

“Tak apa…. tapi kau mau ke sekolah lagi?”

Alias duduk. Kaku. Sedih.

“Lebih baik kau ke sekolah, hingga darjah enam” Cikgu Sunan memberi nasihat.

“Saya tidak dapat ke sekolah lagi Cikgu.” Tiba-tiba Alias menjawab sayu.

“Kenapa?”

“Beruk… Saya mencari makan dengan beruk itu cikgu.”

Dada Cikgu Sunan bagai ditikam lembing berkarat. Perkataan Alias benar-benar menusuk hatinya. Barulah dia tahu, bahawa beruk itu pada Alias merupakan tali perhubungan nyawanya selama ini.

Dia melangkah pulang dengan dada yang sebak. Tapi Alias yang terpaku di ambang pintu lebih pilu lagi.

Azizi Hj Abdullah
Dewan Bahasa, Disember 1970

Wednesday, October 27, 2010

mak!!!! maafkan along

for the first time nset ak x berkredit lbih drpd sehari. sebelum ni pntang x de kredit msti cri kredit tp dsbbkn masalah kewangan ak terpaksa aa biokn phone ak kekontangan. tp arini ak rse rindu sngt kt mak n abah ak. so, ak x de pilihan kne gak topup nk kol diorg nk tnyer keadaan diorg. diorg aa segalanyer untuk ak. ak kol mak ak tp adik ak yg ankat. die ckap mak g klinik sakit perut. angah yg bwak mak g klinik. so ak pn ckap ngan abah ak, ble dngar suara abah rpenyer die x chat demam. niat awalnyer nk mnx duit tp terbntut sbb ak tw bajet lari sbb mak g klinik. x pe aa. kesihatan mak ag pnting. so pas maghrib ak kol ag. ak x ley x ckap ngan mak ak. dngar suara mak ak. ble ak ak kol dngar suara mak ak terus sebak. mak skit sngt2. ak tw. sbb ak dngar suara die lemah sngt. mak seorang yang kuat die jarang mengeluh ble sakit. tp kali ni suara die lemah sngt. ak x tw nk wat pe. dh bpe kali bnda ni jdik. sebelum ni x ley bngun. mkan ubat pas 2 ok. x tw plak kali ni ley jdik blik. mak maafkan along sbb along x de kt sisi mak time mak skit, maafkan along sbb along x mampu nk tlong mak. along x mampu nk bawak mak wat rawatan. kdg ak terpk ak ckup mkn pakai kt cni tp mak n bah ak x tw. adik2 ak jer yg tw sbb diorg yg msih duduk ngan mereka. tp ak?????????? pe bakti ak utk mak n abah ak???? kdg2 ak rse menyesal gak nape aa ak x spent elaun ak utk ubatkan mak ak. nape aa ak lebih rela abiskn duit elaun ak utk bnda yg x ptut. ak anak sulong sume ni ptotnyer ak yg tanggung. nape mse lmbat sngt berlalu. ak terlalu rindukan mereka. kdg2 ak cemburu ble tgok kwan2 ak yg umah dekat ley blik ble tw family diorg sakit tp ak? ape mampu ak wat. MENANGIS? Ya Allah peliharalah kedua orang tua ku. mereka sajalah yg ak ad. merekalah yg menjadi kekuatan ak selama ini. walaupun ak tw ak bkn anak yg baik tp bglah kesempatan padaku memberi kesenangan kepada mereka. mereka amat penting bg ku. mak maafkan along.

jngan aa wat ayat ak jdik satu isu

ak menulis blog sbb ak nk abadikan segala perasaan yg ak alami. mne tw ble sng2 t ble bce blik ley mengingat masa silam kte. tp ak mara ble ad org bce blog ak n then sbuk nk ambik kata hati ak ni n then jdikan isu. pe kes. eee. nk ungkit2 kononnyer ak pernah ckap bnda ni. smpai ble nk bangkitkan bnda2 cmni. ish. nape sukar sngt nk memaafkn. nk simpan dlam hti pas 2 nk biokn menanah. mati aa cam 2. tp x pelh asalkn org 2 bahagia ley cri salah org. hepi kot simpan dendam. 2 yg org 2 ske sngt wat. mulut kte maaf tp hti tetap membenci. smpai ble sume ni nk berakhir. kalu kemaafan x diterima. knape jdik hipokrit. jmpe dendam senyum2 bajet maafkn tp blakang dok skit hti.n pe gne mnx maaf. mnx maaf pn tp x maafkn. maaf 2 dh x bernilai ke? susahla. pape pn selagi x nyusahkn idup ak lnx ko aa nk wat pe. dh lme jer sabar. nk meletup pk mebe2. ish. pape pn mlam ni mmg ak tersngt skit hti.

Wednesday, October 20, 2010

muncul kembali

dh lme dh ak lpekn perasaan ak ni. sbb ak tw ak x mungkin dpat die. walau pe pn cre ak pasti ak x kn dpat die. FOREVER. tp sejak akhir2 ni perasaan 2 dtg blik. tp bkn ak mnx. dia yg membuat perasaan 2 muncul kembali. cre die, senyuman die watkn ak fall lg dlam perangkap cinta. nme pn perangkap. sape msuk perangkap mstilah malang. tol x. x tw aa. nk lari pn die 2 ley berada kt sebelah ak ble2 jer. kuatkn aa semangat ak. pe pn kebaikan die wat kt ak 2 sume tggungjawab die sebagai sahabat. bkn kekasih. ingt 2 ana. erm. tp smpai ble sume ni nk berakhir. nape aa ak nk trus berharap pd yg x sdi. org selalu ckap pilihlah org yg syg kt kte. x de gne kte mengharap org yg x syg kt kte. ak dh cbe. tp x ley. perasaan cinta 2 x dtg. tbe2 ak teringat kte seorg mebe ak. ak tnyer kt die mne ko nk plih terima org yg syg kt ko n ko cbe pupuk syg 2 ataupn mengejar org yg x yg kt kte. rame yg jwab plih org yg syg kte tp mebe ak ni len. die kte usaha aa nk dpat org yg kte nk 2. bwu puas hti. x bek seksa org. trime org yg syg kt kte tp kte x syg kt die sme aa cam kte seksa org 2. kalu cinta 2 dpat dipupuk oklah. cbe kalu x? adakah kte snggup terseksa dan melihat org yg btol2 syg kt kte terseksa. ble ak pk2 blik ad btol pe yg mebe ak ckap 2. ak x nafikan walaupn ak ni x bpe nk cntik tp msih ad laki yg cbe utk bertakhta di hti ak. walaupn ak ingin mncuba tp ak gagal. sbb syg 2 x mampu utk dipupuk ble dlam hti msih menyayangi org len. watlah seribu kebaikan pn susah tuk menerima org yg kte x cnta. x psal2 t kte terpaksa berpura2 mncintai die sbb simpati. susah btol ble berhadapan dengan perkara yang melibatkan hati ni. bak kte mebe ak walaupun hati besar kte disakiti ingatlah kte masih mempunyai hati kecik. menurut beliau hati kecik ni adalah hubungan kte pada tuhan. Tuhan x kn pernah menolak cinta kte. jika kte mencintai Tuhan maka berlimpahlah cinta Tuhan kepada kita. Ya Allah jngan watkn diri hambamu ini mengejar cinta dunia lebih daripada mengejar cinta dari-Mu. Amin.
pergilah perasaan. pergilah sejauh mungkin. ak x nk trus berharap. I'll never be with you. I'll never be with you

Wednesday, October 6, 2010

ak tertnyer2

ish. jngan jdikan blog kte blog kejam. ana behave yourself. jngan tulis pape yg ley mndatangkn kotroversi dan menyakitkn hti org. kalu ad x puas hti settle bek2 jngan post2 kt blog malu t org baca. jngan bkak pekung di dada dak2 kelas kte. samada secara sinis atau tidak. jngan ulangi kesilapan lampau. ana behave yer. ni lh ayat yg slalu kuar ble ak nk mle tlis tntang ketidakpuashatian ak terhadap kwan2 ak. ak ambik iktibar dr pengalaman lampau. x la kuar sebijik ayat cmni tp ditokok tmbah tuk menyedapkn cte jer. so kte hepi2 jerlh yer.
berbalik pada landasan sebenar. td ad aa sowunk mamat aka peminat (ad ke? bajet glamer) ak mnx id tuk ym ak. so ak pn bg aa ngan bangganyer. (dlam hti mnx aa no phone tros ley calling2. haha) id ym ak ************_baby@yahoo.com (* rahsia yer. tkot ag rame peminat add. haha) pas 2 mamat ni pn buzz ak. terkejut tw. ish. soalan pertama die nape ad baby kt id u. u ni comel cam baby ke? ak ngan bngganyer mengiyakan jer aa. haha. bkn selalu org puji ak cam baby. kahkahkah. taktik nk ngurat aa 2 men puji2 dlu. ingt ak ley termakan ke ngan nguratan murahan 2. haha. (berlagak. last2 jdik bf ko gak) so ak bkn nk cte pasal peminat ak ni tp ak nk menceritakan sejarah cmne nme baby 2 ley wujud. erm. jap yer nk g ambik buku sejarah negara. rsenyer ad tlis dalam 2. maklumlah i kn glemer. haha.
mse tahun 2007 pas tamat jer peperiksaan SPM ak ni mnjadi yg bertuah lah terpilih g khidmat negara. mse 2 ak dpat kt KEM PUTRA PUTRI, AYER KEROH MELAKA. jauh gak aa dr kg ak. mmg sdey aa. berjujuran air mata ku berlinangan. x perlulah ak cte pe yg ad dlam PLKN ni. sume org tua. pendekan cte one day dtglah org2 dr DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA kt kem ak 2. ak x ingt nm program 2 tp program yg berkaitan puisi2 ni aa. krenyer cam puisidra. tp pas wat undian group ak jdik urusetia jer. persembahan kami x dikre sebagai pertndingan aa. mcm2 cre kami wat supaya kami x kne wat persembahan. bnyak keje jdik urusetia ni. tp pihak DBP paksa gak. ok kitorg pn wat. so kitorg ambik satu puisi ni n then kitorg lakonkan. tp ikut versi lawak aa. ak pn x ingt nme puisi 2 ape. dlam pementasan puisidra group ak ni mnceritakan puteri dr mule kelahiran smpai lah kahwin. n yg pling best watak semasa puteri 2 kecik aka baby dilakonkn oleh ak. pecah perut org gelakkan ak. hampeh. mlam 2 plak kem komanden x dpt dtg. tp timb kem ni ley plak cte pasal persembahan group ak ni. mse hari kuarga kem komanden ni ley wat permintaan group ak wat persembahan. dhla hari kuarga. tersembol mata abah ak tgok anak die wat keje mengarut. sejak dr persembahan 2 aa dak2 kem ak, cikgu2 kt c2 pggl ak baby. so terlekat aa nme baby 2 n ak abadikan kn id ym ak. sweet x ak ni. sweet kn? haha. dh2. smpai kt cni jer. nk smbung kerja. bye. (Nur Farhana, 2010)

Monday, October 4, 2010

Knape?

mlam2 tgah2 asimen bertimbun ni bley plak ak ajak kak huda n ain minum air teh o. terbntut kerja diorg sbb ak. haha. sowi yer. hehe. ak x tw aa knape tahap kemalasan ak ni semakin increasing. dulu rjin aa gak. cewah!!!!! knape ek ak ni pemalas. ish. setakat nk menaip pn malas. x tw aa ape nk jdik ngan ak ni. kdg2 ak terpk kalu kahwin t cmne aa laki ak. msti selekeh. sbb ak pemalas. x pn jdik sekeping sbb ak mlas nk msak. silap2 laki ak ley kne penyakit disebabkan kencing tikus 2 sbb ak mlas nk kemas rumah. cam nightmare jer. kejam x tahap kemalasan ak. haha. tp seyes wei. seyes ak ditahap malas yang agk kronik. pe nk wat ni. uwauwauwauwauwauwa. rse tertekan tp ley bersng lenang, men fb, tlis blog. adoi. spesis ape aa ak ni. erm. tp x pe. skang ni ak berusaha. target mlam ni nk wat satu perenggan.. ley x cm 2? aik. org len dh berpage2 dh. ak ni? takat 2 jer aa. ish. malu2. bnyak ckap keje ckit. tp x pe at least ak sdar dri. sdar gak kesilapan ak walaupn x sume. mne ley kn kte nk tgok telinga kte sndri. harapkn org tgok n bgtw. tol x? tp dlam kesibukan wat asimen ad jgak yg sbuk searching kesalahan org. jngan duk mengata org. kalu dri 2 smpurna k gak. ak tw aa ak x sebijak ko. x sepndai ko. tp kutuk org 2 keje org pndai ke? adoi. kalu kutuk2 ko sempurna ok gak. ley aa ak berguru ngan ko. setiap manusia ni tuhan ciptakan berbeza, so, jngan pk semua org kne ikut ckap ko. pe ko ckap tol so org len pn kne ckap tol gak ke? ingt dunia ni kecik. pe ko ckap akn smpai kt telinga ak gak. n dh smpai dh pn. x berniat nk mara. maybe btol pe ko ckap. tp x ske pape pasal ak jmpe n gtw. ingt dunia ni kecik. bnyak sngt dh ak mkan hti ni ngan ko. dh jdi cebisan2 dh ni. erm. pape pn. semoga bahagia.

p/s : ad agenda di sebalik penulisan. berhati2 yer. haha

Saturday, October 2, 2010

chubby

sdang ak mengapprove membalas msj peminat2 ak kt tagged ni, ak tertarik ngan satu group yg ak rse ad kne mengena ngan diri ak. CHUBBY @ LOVER. so ak pn join aa. ak join bkn sbb ak nk join tp sbb ak nk tw rame ke org laki ske pompuan chubby ni. yg owner group ni plak bley letak private group die. 2 yg ak terpaksa join 2. (cbe menegakkan benang yg basah) sebenarnyer mmg ak nk join pn. ngaku jer. x bek menipu. kn3? so ak tertarik aa kt satu post yg dibuat oleh owner group ni. postnyer berbunyi begini SIAPA YANG SUKA PEREMPUAN CHUBBY? bnyak komen gak aa ak tgok. lebih 100 2. ak pn dngan rse berdebar2 pn g aa mengklik. ak bce satu persatu komen mmg rame rpenyer yg ske pompuan chubby. cme pompuan chubby ni jer yg slalu merendah diri. dok kurung dri dalam bilik aa sbb malu ngan fizikal, sbb malu kne permainkn. tp realitinya rame yg ske pompuan spesis chubby cm kte ni. rame gak laki yg komen n ble ak bkak profile diorg mmg mostly kwan2 diorg chubby. 2 dr sdut positif jer aa. yg ak nk highlight kt cni yg negatifnyer. ak ingt diorg ske pompuan chubby ni ikhlas. jawapan pling bnyak ak bce sbb diorg ske pompuan chubby sbb sdap dipeluk. ingt kami ni teddy bear ke? sesedap ayam goreng jer kte cam 2. tp bnda yg pling menyedihkan bnyak ske pompuan chubby ni sbb kepuasan seks. 2 yg ak rse tersentap 2. pe aa salah kami. kami ni pn manusia biasa gak. ad hati n ad perasaan. kami pn teringin nk mncri cinta yg sejati mcm org len. kdg2 sdey gak. erm. WHAT'S WRONG BEING CHUBBY?

KeRtaS oH kErtas

ak pn sbenarnyer dh lme gler x update blog ak ni. smlam ble one of my friend ckap sbut bwu ak perasan.
berikut adalah sesi perbualan kami. lokasi dialog ni berlangsung di blik kak huda. masa ak x bpe nk ingt. (bnyak mkan semut tol)
ain : ana dh lme x update blog
ana@aku: ntah. x tw nk tlis pe
ain : la tlis aa pasal jamuan hari raya ke
ana@aku : blog ak x ley UPLOAD GAMBAR 2 yg mlas nk update. mne best wat cte x de gmbar
ain : diam jer (ak x ingt la dialog mse ni. blasah jer aa)
main point kt cni ak nk gtw alasan ak 2 x ley nk pkai. alasan sebenar yg tepat, padat dan mantap adalah jeng3..........MALAS. 2lh sbenarnyer. ak dan malas ni dh mcm adik beradik. aik. melampau kn. ana = malas. tp malas2 ak pn keje siap gak. (kaber aa 2). sepanjang ak x tlis blog ni mcm2 sebenarnyer yg dh terjdi. ad duka ad gembira. ad mcm2lah.
skang ni musim asimen tgah menimbun. agak tertekan aa gak nk wat. bkn sbb soalan asimen 2 susah tp sebab kne layan kerenah lecturer yg pelbagai. ni x kne 2 pn x kne. pning gak. tp lyan jer aa. jnji asimen siap on time. walaupn skit ckit nk wat. lumrah seorang pelajar. kt mne2 pn sme jer. ni aa rutin yg terpaksa dihadapi. nk ke x nk kne gak wat. skang ni ak tgah sibuk untuk menyiapkn asimen geografi. kne ntar ari selasa ni. tjuk tuk asimen kali ni x bpe nk pening sngt aa. kesan kegiatan manusia terhadap alam sekitar. (kalu ak x silap aa) tgah2 cri maklumat ak terjumpa aa satu maklumat yg ak rse agk menarik pasal kertas.
  1. Kertas dibuat daripada pulpa kayu, yang dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi pulpa. Secara purata, 17 pokok yang dipasarkan iaitu pokok yang berdiameter 20 cm pada paras dada lelaki dewasa ditebang untuk menghasilkan 1 tan kertas secara amnya. Ini bermakna, 1 pokok ditumbangkan untuk menghasilkan 20 rim kertas bersaiz A4.
  2. Penduduk Selangor dan Kuala Lumpur membuang hampir 5 tan sampah dari kawasan kediaman dan komersil setiap hari. Setiap bulan, lebih 57,000 tan kertas yang memenuhi 456,000 meter persegi kawasan pelupusan sampah dibuang di Malaysia.Keluasan itu bersamaan dengan keluasan sebuah gudang yang sederhana besar. Itu adalah sama dengan menebang 680,000 pokok pada saiz yang boleh dipasarkan.
  3. Setiap tahun, badan-badan seperti Majlis Perbandaran Petaling Jaya dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur membelanjakan 40% - 70% peruntukan yang diberikan untuk mengutip dan melupuskan sampah. Seperti yang sedia maklum, kertas menyumbangkan 40% daripada sampah berkenaan dan dengan mempraktikkan kitar semula, kita dapat menjimatkan sejumlah besar peruntukan tersebut. Peruntukan yang dijimatkan sedikit sebanyak dapat digunakan untuk melaksanakan projek yang membawa manfaat kepada semua pihak.
(http://risopaper.com/about.html) ----> sistem APA 2. msti en shef bangga. haha

tkot x baca? korunk bayangkan 1 btg pokok menghasilkan 20 rim kertas saiz a4. bnyak gak sebatang pokok ley hasilkan kertas. sape pk cam 2 mmg bengong aa. ape aa nk jdik. pe yg ak nk gtw kt cni cbe korunk pk dh bpe bnyak kertas kte gne sejak kte lahir smpai skang. mcm ak ni dh 21 tahun hdup. bayangkn dr lahir2 jer kte dh gne kertas. yerlh start dr kte wat surat beranak. surat beranak gne kertas kn. masuk skula smpai aa skang kertas ngan kte dh jdik adik beradik dh. kte g shopping pn gne kertas. duit kertas. skang plak ble dh ad kt ipg ni kte wat asimen. bpe bnyak rim kertas kte gne. berlambak2 tw. korunk sedar x. lg2 la pd mereka2 yg wat asimen tebal2. bpe bnyak kertas korunk gne. ish. korunk sedar kte yg bergelar student ni menyumbang kepada kemusnahan hutan sbb permintaan kertas yg tinggi dr korunk. tkot x? korunk penjenayah. pemusnah hutan. rse bersalah x? (ak pn tkot gak. tbe2 cuak) so nasihat ak pd mereka2 yg wat soalan asimen n yg pembuat asimen 2 tlong aa pk. sape ag nk jge alam sekitar kalu x kte.
cadangan ak tuk menjamin kesejahteraan hutan:
  1. jngan aa wat asimen tebal2 sngt. smpai beratus2 page. sian kt pokok. gneknlah kertas secara minimum.
  2. kalu ley kitar semula aa kertas2 yg ad. kn ley jimatkn penggunaan pokok n secara x lngsung duit korunk. hihihi
  3. kepada lecturer: en or pn or ym skang ni zaman moden. zaman komputer. pe kes gne kertas. gne email sdah. wat penambahan pd soalan asime. bg menjimatkan penggunaan kertas sila hantar asimen anda semua melalui email yang tertera ataupn ntar dlam bntuk cd.
  4. kalu dirasakan email x praktikal pe kte wat syarat. setiap assignment hendaklah tidak melebihi 5 muka surat. kalu lebih markah anda akan dipotong sebanyak 50%. (ad usaha nk selamatkn hutan 2)
  5. cadangan yang terakhir. ni yg ak pling ske. ske gler2 aa. LECTURER X PYAH BAGI ASIMEN. so kami x yh menggunakan kertas tuk wat asimen. brulah mencintai alam nmenyer. (ad yg x stuju ke?)
ape pn. ak kne berusaha gak siapkn asimen yg ad ni. berlambak sey. rse nk termuntah tgok. ckit ag. bkn bnyak pn ad EMPAT ASIMEN jer ag. ckit kn. nsib bek x sepuluh ke, dua puluh ke. kn3? (nk sedapkn hti) so, ak nk smbung wat asimen. adios.

Saturday, September 18, 2010

AbAh

17 September ari 2 genap aa usia abah ak 54 tahun. HAPPY BIRTHDAY ABAH. along syg abah sngt2. along ingt ag abah selalu cakap. "abah x mampu nk bagi kemewahan pada semua. abah x skula. tp abah x nk anak-anak abah jdik mcam abah. bio abah jer yg rse susah tp abah x nk anak-anak abah dan keturunan abah rse susah mcm abah. along tw x abah dh keje kt tmpat skang ni dr usia abah 15 tahun skang umur abah dh bpe? cbe along kre dh bpe tahun abah keje. tp abah mkan gaji. gaji abah x seberapa. korunk nk susah mcm abah? belajo rajin2 tw". 2lah kte2 abah yg menguatkn semangat ak ngan adik2 tuk belajar. bkn kami nk kemewahan tp kami bertiga berazam nk bagi kesenangan kt mak ngan abah. kalu boleh ape jer permintaan mereka kami nk penuhi sebagaimana mereka berusaha memenuhi permintaan kami. satu perangai abah yg ak rse terharu sngt ble time abah dpat gaji. die akn beli makanan mcm mi rebus ke, mi hailam ke bawak blik. die kte sekali sekale nk bg anak2 mkan sedap2 ckit. die akn bg anak2 die mkan pas 2 die ckap abah dh knyang. korunk abiskn jer. x yh simpan tuk abah. pas kami mkan kami tgok abah mkan nasi. ak tnyer td kte kenyang. abah kte x pe korunk mkan aa. bkn selalu abah beli. sian anak2 abah. rse nk ngis jer time 2. tp 2 aa. pengorbanan abah x de sape dpat tandingi. bukan abah ak jer. tp sume ayah, daddy, abi, abah n dll ag aa dunia ni.
abah ak ni nmpak jer brutal tp hati taman. mak ak ag brutal drpd abah ak. ak x pasan sume ni smpai aa ak dpat g plkn kt melaka. mse ntar ak ni mak ak pnyer aa lambai ngan slumbernyer. abah ak nk tgglkn ak lambai dengan linangan air mata. mak ak kte sepanjang 3 bulan ak kt kem dia menangis tiap2 mlam. sbb die tkot org wat mcm2 kt anak2 die. kalu time hari melawat plak ble die tgok ak pkai baju celoreng 2 siap aa die ngis sbb die kte x ske tgok ak pkai baju mcm lelaki. klako x abah ak ni. mse nk ntar ak g maktab pn sme. mak kte lme gak aa die ngis tiap2 mlam ingtkn anak2 die. ag2 kalu die tw ak x de wet. ag aa die sdey. sbb 2 ble ak x de wet ak senyap jer. x nk nyusahkn abah. yg pling klako mse big ari 2. big fasa I. ak cte aa kayak ak terbalik. ak cte aa kt abah. pas 2 die tnyer dh mkan lum. ak ckap aa lum t ble sume blik bru msak. tbe2 jer abah ngis. abah ckap abah x pernah wat anak2 abah cmni. walaupn kitorg ni susah ckit tp abah ngan mak ni agak manjakn kami. mungkin sbb dieorg x nk kami rse pe yg diorg rse dlu kot. abah2. bnyak ag sebenrnyer pengorbanan yg dh abah lakukan tp pengorbanan abah ni kalu kalu nk wat buku berjilid2 pn x tw ag abis ke x. pape pn
SELAMAT HARI LAHIR ABAH. SEMOGA ABAH PANJANG UMUR, DIMURAHKAN REZEKI.SEMOGA ABAH SENTIASA BERBAHAGIA.

Sunday, September 5, 2010

si dia

arini best sngt sbb dpat kuar ngan my bf. thank sngt2 kt die sbb dh tlong membtolkn blik memory card ak yg bermasalah. thank sngt2 abg. pasni x tw aa ble aa ley jmpe blik. die blajo kt bp ak kt ganu. yg klakonyer die asal ganu blajo kt btu pahat. ak btu pahat blajo kt ganu. mmg x jmpe aa. xpe. kne bnyak sabo. die slalu ckap cinta kita untuk selamanya so kte ad bnyak mse ag nk jmpe. erm. hrap2 btol aa cinta kami selamanyer. tp kte mampu merancang Tuhan gak yg menentukan segalanyer. tp ak mmg syg sngt kt die. tp die slalu pesan ingt x cinta sejati tuk sape? jngan cinta pada manusia melebihi cinta kepada Allah. 2 yg slalu die bgtw. islamik gak mamat ni. hihi. muke brutal. kalu die tw ni mmg abis ak kne ketuk ngan die. haha.
sebelum ni ak slalu gagal dlam bercinta. bnyak jer halangan. terkapel ngan tunag orglah, pakwe orglah. tp mujurlah ak tw awal. ak x tw die ni mcm mne. usia hubungan kami pn msih bru. x brani nk ckap pape. but for now selagi tgah bahagia cbe tuk menikmati saat2 ni. tp kesian kt die di sebabkan pengalaman lampau ak die jdik mangsa. ak slalu berprasangka bruk kt die. serius ak ckap ak selalu pk die ad awek len. yelh ak ni x cntik. rame pompuan cntik kt luar sne. kdg2 ak tertnyer nape die nk kt ak. ape kelebihan ak. tp kdg2 ak sian kt die. org len awek ckit pnyer cun yg ak plak gemok. mne sesuai ngan die. kdg2 ble kuar ngan die ak terasa org sume pndang pelik kt kami, org gelakkan kami. kami bkn pasangan ideal. tp ak syg kt die. sbb die len dr laki yg ak knal sebelum ni. die istimewa. terlalu istimewa. kalu bley ak nk jerit supaya satu dunia tw betapa ak syg kt die. erm

MOHD RAPI BIN ILIAS, ayg syg sngt kt abg. love you so much

Tuesday, August 31, 2010

ble i become sporting

lme x update blog. huh sronok nk blik smpai terlpe nk update. now ak kt umah dh. blik seminggu awal drpd cti sebenrnyer. bkn dpat cti free tp kne g skula wat pengalaman berasaskan skula. kali ni ak plih sk bukit rahmat kt belemam. skula ni ok jer. murid pn agk rame ad 300++. ari isnin ari 2 ari first ak start pbs. best gak dpat msuk kelas pendidikan khas. kesian tgok diorg. bkn sume dilahirkn kt dunia ni bernasib bek. kte harus bersyukur sbb kte ni serba serbi ckup. so kte ni yg memilih profesion keguruan ni memikul tggungjawab yg sngt berat. ak ingt ag kte2 hikmah yg tertulis kt blik guru skula pbs pertama ak. one mistake that doctor make only kill one patient but one mistake that teacher make will kill the whole ummah. mendalamkn? dr c2 ak mle sedar guru bkn kerja mudah. walaupn rame yg memperlekehkn profesion keguruan ni tp kte yg dh memilih ke arah ini haruslah menjalankn tggungjawab yang diamanahkn dngan sebaiknyer. persoalanyer mampukah ak? adakah btol pilihan ak? tp ak dh menghampirinyer so ak kne truskan. x ley toleh ke belakang. go ana go. hihi
berbalik pd tjuk utama. arini ak bersemangat gler nk bkak fb. nk tgok komen2 org. tp bkak2 jer ad sowuk hamba Allah ni tagged ak kt stu video. bkak2 tjuk video dh wat ak tersentap video luahan cinta farhana dan rafi. haha. mmg rse nk ngis aa. ak cte dlu aa cmne video ni terhasil. mlam 2 ad jamuan perpisahan tok dak oum. men aa kotak beracun. tup2 ak terpilih. bkak task ak kne ckap i love u kt pengerusi majlis. so pengerusi 2 rafi aa. ak x nk wat. ikutkn hti nk lari tp ble senior2 ckap sporting aa. ak pn kalu ley x nk hampakan diorg walaupn ak tw bnda ni akn jdik bahan ketawa org. tp x pe aa. ak ngan mke seposen ak pn laksanakan aa task 2 ngan hati yg berkecai2. sape nk wat bnda yg die pasti akan memalukan die. tol x? x sangka ad org rakam. nk wat simpanan peribadi ak x kisah. ni siap upload kt youtube td plak kt fb. ntah aa. siap ckap ag rse nk mun. dh tw rse nk muntah apsal upload. x paham aa. ni sume sbb tradegi buah strawberi kot. erm. hati kaca. ptotkah ak mengalah jer. MENGALAH. dh lme ak cbe tuk mengalah dlam segala hal. AKU CUBA. walaupn kdg2 hti terluke. xpe. cikgu kne banyak sabo. kne g bertapa ni kt gunung ledang. haha. SABO ANA. SABO 2 SEBAHAGIAN DR IMAN. tarik nafas. hembus. ikut mulut ok don't ikut bawah. hihi.
tp arini ad someone yg wat ak hepi sngt2. sape die? rahsia hatiku. pape pn thank kt die. syg die sngt. thank sbb blanja laptop skin. hihi. bntuk love ag. dialah penawar di sebalik kedukaan ku.

Friday, August 20, 2010

hePi GleR

arini ak hepi sngt first sbb arini dh ari jumaat. that's mean ad 6 hari lg nak blik. hepi gler. mkin dekatlah hari ak ley berjmpe ngan family ak. yg bestnyer beg tuk blik kg ak dh siap kemas dh. xcited sngt. x twla knape kali ni rse nk blik 2 membuak2. mungkin bnyak sngt masalah yg menimpa kot 2 yg rse rindu sngt nk blik. tuk raya ni bnyak gakla brg ak bli tuk bawak blik kg tuk family ak. smpai kn nk bli brg sndri pn terlupe. tp lpe2 pn smpat aa smbar sepasang bju kurung colour biru. my feveret colour (tp sjak akhir2 ni dh start minat purple). smpai td ak kol mak ak mak ak tnyer along bli pe tuk dri along. blikn org jer bnyak. bwu ak tersedar tp x pe ak puas kalu tgok family ak gmbira. ak syg sngt diorg. mse gembira kitorg sme2 gmbira mse sdey diorg jgaklah yg ad di sisi. family jer yg bley trime kte seadanyer. org len blum tw lg. sume org kn ad taste yg berbeza. hihi.
semalam pn hepi gak. especially mse kelas pj. thank to EN. ROSHAIMI our pj lecturer. sebelum ni kitorg sume beranggapan lecturer jabatan pj ni grang. sebelum ni pn dh ad org ingatkn dengan lecturer jabatan pj ni jngan main2 sbb tindakan diorg di luar dugaan. tp EN ROSHAIMI ni lain sngt. (x ley puji lbih2 t terpikat. kahkahkahkah) beliau ni sngt kreatif. smpaikn ak yg x ske pj tbe2 boley tertarik dengan pj n kdag2 rse x sabo nk msuk kelas (tipu jer). hihi. semalam cmne aa beliau ley terpikir nk wat xtvt gne plastik sampah n plastik kesing. ish. kelas pj ari khamis so ari rabu pn kami sekelas sibuk aa menyembung plastik2 sampah 2 dengan selotape konon2 wat parachut. akhirnyer terjdik aa satu parachut yg besar. ari khamis pg 2 dngan bangganyer bawak aa parachut g gym. pas 2 en suoh kami tiup belon plak. wat jer. dh siap kami 20 orang kne pgang sekeliling parachut 2. ingt nk wat pe tp kne imbang bola ngan belon jngan bg jtuh. nmpak simple tp susah wo. hehe. pas 2 wat iglu. semua org msuk dalam iglu. time 2 mmg sonok tgok mke msing2 berusaha nk pastikan x de lubang. siap kne nyanyi. bnyak2 lagu boleh pilih lagu balik kg. x pasal2 ak kne ketuk ngan en. en kte nyanyi lagu rocklh. haha. pas 2 men musang tangkap ayam. bezanyer ayam kne masuk dalam parachu yg kitorg pegang n kami tutup parachut so musang x ley tangkap. kihkihkihkih. n then men buaya plak. sowunk jdik buaya merangkak bawah parachut pas 2 tarik kaki sape2 n org 2 jdik buaya plak. ak kne 2 kali jdik buaya hampeh tol. ni keje IZHAM ngan AZA aa ni. haha. xpe2. tp sonok. bergolek dalam 2. bkn ad org nmpak pn. last skali men kejar buaya plak. org yg kne tarik kaki kne kejar org yg tarik kaki die tp kt dlam parachut gak aa. mcm2. ad jer idea EN ni. mmg sonok. tbe2 nk jdikan EN ROSHAIMI ni idola. kekratifan beliau harus dicontohi untuk menarik minat pelajar di dalam kelas especially bkal2 guru cam kte ni. tp mmg sonok. ble tgok mke msing xcited nk main. dh x de dh istilah control ayu ke ape ke sume automatically change to kanak2. haha. kanak2 pn x sebahagia kami time bermain.
2lh kami. sekuat mne badai yg melanda sekuat mne taufan yg dtg kami tetap satu. ujian yg dtg lebih mematangkn kami dan mnjadikan ukhwah kami terjalin erat. ak berdoa sngt semoga semua ini berkekalan tp bkan sekadar di IPG KSM tp hingga ke akhir hayat.

p/s : jngan tangisi sebuah perpisahan. tp tangisilh sebuah pertemuan kerna setiap pertemuan pasti akan ad perpisahan. so gnekn aa mse yg ad sebaik2 nyer. peace.

Wednesday, August 18, 2010

hAri Ini

hari ni best sngat sbb dapt berbke pose beramai2. rse lpe kejap segala masalah yg melanda. thank to our beloved tutor EN. SULIZI a.k.a CIKGU SULIZI. menu pn menarik ad siakap 3 rasa, telur bungkus, tom yam, daging msak merah, kerabu mangga kailan ikan masin. nyum3. ditambah plak ngan puding n sirap cmpur biji selasih. wah. kekenyangan perut ni. semakin membulat aa. hari2 cmni abislah ak. nsib bek sekali jer. mkan rame2 mmg sonok. ag2 dngan mebe2 kte. pergh. nikmat gua ckap lu. pape pn thank to our tutor. yg pnting sume lauk abis. licin g2. kehkehkehkeh
pas 2 ak, izzah, aza n ain g supermas g cri belon tuk xtvt pj sok. first time ak lihat jerteh meriah diwaktu mlam. bnyak tapak2 expo telah dibuka sempena raya ni. mcm2 ad. dr bju smpai aa eksesori yg menarik. tp than jer. kne berjimat. yg pling bestnyer smpai kt supermas tngah2 syok tgok brg2 kt expo kt c2 tbe2 kasut ak bley plak ptus. adoi. bek2 nk jimat melayang 10 inggit bli kasut. ceh. dugaan 2. sabo2.
tp yg pling sdey ble ak bkak fb. bkak2 jer home tgok ad aa sowunk hamba Allah wat status

Syu Ieda Nama Ku Gambate Bp Nurul Huda Rahmat korg balik bile?? jom la buke pose rmai2...kite mkn ikan bakar nk??? huhuhu....

status kedua dibuat oleh org yg sme

Syu Ieda, Nama Ku Gambate Bp, NaNa Yana, Masha Meester thun ni nk buke pose kt mane? bagi cdgn...ak rase mcm nk mkn ikan bakar la...huhuhu...

so pe yg wat ak sdey kt status 2 ialah nme ak x tertag pn. ak tw fb die so die pnyer ske aa. my fb my rule. hihi. ak xla terse mne sbb ak x rapat ngan diorg ni. maklumlah org cam ak ni menyusahkn diorg jer. nk pegi ke mne2 kne berjemput. tp x pe aa. cme sdey aa diorg mkin lpekn ak. mungkin cti ak len dr diorg (positif gler) sbb 2 diorg x nk ajak ak. ak x kisah nk ajak ak ke x tp jngan plak ak dngar mengate ak blakang kte ak x nk campur korunk aa ape aa. kalu ak dngar cam 2 mmg ak keje kn aa sekor2. selama ni wat xtvt x pernah tnyer ak. wat xtvt snyap2. tnyer ak pn basi2 jer. bnyak gler aa ak ngis sbb korunk. tp ble time susah x de org nk teman kuar mke ni gak ko cri. kwan ke 2. mmg pasni pape pn xtvt ak x kn join. X KN JOIN SAMA SEKALI. REUNION KE APE KE. BKE POSE KE KONVOI RAYE KE. MAAFLAH. KORUNK ENJOY AA PUAS2.

MeNci aa

ntah aa. ak ni x layak bg motivasi kot. kahkahkahkah. ptotnyer ak mnx keje jdik patung kt shopping complex. x yh ssah2 ckap. salah ckap kne kondem. adoi. len yg ak nk smpaikn len plak org len paham. adoi. mnx maaf sngt2 pd yg terasa. x berniat pn nk tuju kt sape2. just pndangan. tp tersalah pndangan kot. erm. x pelh. org jhat cam ak ni nasihat cam sampah. maaf sngt2 andai terkasar bahasa. pd yg septutnyer terasa tp x terasa. yg x sepatutnyer x terasa tbe2 terasa. maybe bnyak sngt bnda terjdik smpai bertindih2. 2 yg ad peristiwa len termsuk kt peristiwa len. adoi. x pe aa. maaf bebnyak. org yg sepatutnyer terasa 2 tugu jelh. i want to ganyang u. tugu i kt btu phat yer. harharharhar. (nk letak mne perkataan menci ni)

kte x sempurna

ak teringat kata2 MADAME AZAH ari 2. msde 2 group asma, rodi, kak cha n nad bncang pasal ciri2 lelaki idaman. so diorg pn ckap aa jnis2 lelaki yg diorg nk. n then madame kte selalunyer ape yg kte nk 2 x kn jdik kenyataan sbb x de manusia yg sempurna. kalu dpat 60% ciri2 lelaki yg kte nk dlam dri seseorang 2 pn dh kre bgus. X DE MANUSIA YANG SEMPURNA. 2la hakikat yg perlu kte terima "nobody is perfect". berdirinyer kte sendirian bagai membuka pekung di dada, org akan nmpak jelas kekurangan kte tp berdirinyer kte dalam rame kte membuatkan diri kte hebat. pernah x kte tnyer pada diri kte sendiri kenapa kte x ley hdup bersendirian? sbb kte bnyak kekurangan. kte akan jdik sempurna ble kte bersatu. cam 2lh jgak dlam bersahabat. kte semua salng melengkapi satu sama lain. mungkin kelebihan yg ad pd kte x ade pd kwan2 yg len dan kelebihan kwan2 yg lain x de pd kte. sbb 2 ak kte ble kte bersatu kte jdik hebat. kte punyai bnyak kepakaran kte punyai bnyak keistimewaan. oleh i2 hargailah org2 yg berada di sekeliling kte. sbb tanpa mereka sapelh kte.

p/s: dh 2 ari ak post entry pasal persahabatan. ak cme berhrap persahabatan ni akn kekal selme2nyer. ak x nk ad bermasam mke, TIKAM MENIKAM satu sama lain. hrap2 ukhwah ini kekal selamenyer. nk pk tjuk tok entry sok. kihkihkih